2008. január 9., szerda

Bamako történetileg


Bamako Mali fővárosa és egyben legnagyobb városa. Itt található az ország közigazgatási, politikai, gazdasági és közlekedési központja is. A város a Niger folyó mentén terül el. A város 1 690 471 fős lakosságával (2006) Malia Budapest–Bamako-rali fapados Dakar-ként is ismert magyar szervezésű afrikai autóverseny. A rali minden év januárjában indul Budapestről, és két héttel később Mali fővárosában, Bamakóban ér véget. A rali áthalad Magyarország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Mauritánia és Mali területén. Az eredeti Párizs–Dakar inspirálta: a kalandos, romantikus oldaláról közelíti meg Afrikát. Nincsenek megkötések a nevezésnél, bármilyen az utcákon is használt járművel lehet nevezni. A rali jótékonysági célokat is szolgál Maliban.

A XIX. század vége felé Franciaország teljesen hatalmába kerítette Malit. A kis várokából Felső-Szenegál-Niger gyarmat egy körzetének közigazgatási központja (1899), majd az egész gyarmat székhelye (1908), 1920-tól pedig Francia Szudán fővárosa lett. Fejlődését nagyban elősegítette a Kayesbe vezető vasútvonal megnyitása (1904).

legnépesebb települése is. Itt ér véget

Mali 65%-a sivatagos terület. Az ország északi része a Szaharában fekszik. Tengerpartja nincs; északon Algéria, keleten Niger, délen Burkina Faso és Elefántcsontpart, délnyugaton Guinea, nyugaton Szenegál és Mauritánia határolja. Az országot földrajzilag 3 részre lehet osztani: Szahara, Száhel-övezet, Szudán. Északon az algériai Ahaggar-masszívum határolja. Ez egy 1000 méter magas hegyrendszer. A déli és középső területeket Niger folyó öntözi. Ségou és TimbuktuMassinát. között a Niger egy folyamdeltát hoz létre, a

Délkeleten a Guineai-küszöb peremhegységei húzódnak, az ország legmagasabb csúcsával (Hombori Tondo, 1155 m).

A Niger folyó felső szakaszán már a 11. század folyamán kialakult a Mali Birodalom, amely virágkorát a 14. században élte.

Az 5. században Felső-Niger és a Szenegál folyó között megalakult a Ghánai Birodalom. A fővárosa Koumbi Saleh volt. A birodalom arannyal kereskedett a Földközi-tenger mentén fekvő területekkel. A birodalom a Nyugat-Szahara oázisainak sókereskedelmét felügyelte. Ebben az időben jelentős volt a szerszámkészítés, a fegyverkészítés.

1914-ben Francia-Szudán néven Francia Nyugat-Afrika része lett. 1960. szeptember 22-én a Szudáni Köztársaság és a Szenegáli Köztársaság függetlenné vált Franciaországtól; együtt létrehozták a Mali Államszövetséget. A mai Mali Köztársaság 1960-ban jött létre, miután a Szudáni Köztársaság felmondta az államszövetséget. 1968-ban Moussa Traoré katonai puccsotdiktátorként 1991-ig volt hatalmon. Az 1992. évi demokratikus választásokon Oumar Konarét választották elnökké, majd 1997-ben újraválasztották. Konare küzdött a korrupció ellen és gazdasági reformokat vezetett be. 1999-ben csatlakozott az afrikai régiószervezethez. A volt elnök Konaré lett az Afrikai Unió elnöke 2003-ban. 2000 és 2001 között az ENSZ BT tagja volt. A 2002. évi demokratikus elnökválasztáson Amadou Toumani Tourét választották meg utódjául.

Nincsenek megjegyzések: