2008. január 21., hétfő

Mauritániai image film

Mauritánia erősen vallásos ország, és bár az ország vezetését sokan amerikabarátnak tartják, az iszlám szélsőségesek támogatottsága számottevő a lakosság körében.

A kevés számú kalandvágyó turista bizonnyal megdöbben, amikor olyan tévécsatornát lát a hotelben vagy egy étteremben, amely terrorista hirdetéseket sugároz. A tavalyi bamakósok elmesélése szerint Mauritániában több helyen a vendéglátóhelyen kitett tévében órákon keresztül ment az alábbi program.

Néhány perces helyi népzenei felvétel után fekete képernyőn fehér arab felirat jelenik meg. Ezután remegő kézikamerás felvétel, amelyen sivatagos táj, poros út látszik, az út egy szakasza mellett bozótossal. A kamera pásztázza a tájat, majd az útkanyarban katonai terepjárók és teherautók tűnnek fel. A kamera rájuk közelít, és nyomon kíséri a közeledésüket. Amint az első teherautó eléri a bozótos részt, óriási robbanás, a teherautó felborul, a többi autóról fegyveres katonál ugrálnak le. Ebben a pillanatban a kamera lelendül, és a földet mutatja, majd a rázkódásból látszik, hogy az operatőr megfordul és futni kezd. Snitt, újabb arab szöveg, talán a terroristaélet örömeiről, majd arab férfiak arcképe. Ezután népzene, és kezdődik a következő terrorakció felvétele.

Tavalyi bamakósok azt mondják, legalább három ilyen csatornát hoztak be egy hotel tévéjén. Persze most megkérdezhetnék, hogy hogyan számít turistákra az a hotel ami a társalgójában ilyen műsorokat sugároz napközben, de Mauritániában nem ez az egyetlen talány a bamakósok számára. (index)

Nincsenek megjegyzések: