2008. január 25., péntek

Fogy a mezőny

Beküldve: 2008/01/25 01:31:25

Ma hajnalban katonai kísérettel gördültek ki a bamakos csapatok a mauritán Tidjikja város melletti bozót kempingből. A mai etap volt az eddigi összes Budapest-Bamako legkeményebb szakasza. A reggeli eligazításon sokan megrémültek a viszontagságos úttól és inkább az egyszerűbb aszfalt utat választották.

Még a legjobban felszerelt verseny autókat is megviselte a mai 490 kilométeres táv. A köves, sziklás útszakaszt, kiszáradt folyómedrek és hatalmas homokdűnék követtek. Estére mindössze 5 csapat érkezett be időben a célba.

A versenyben az élen egyre ádázabb a küzdelem. A második helyen álló Pappas Team ma elhasználta az összes pótkerekét. Ugyan egy sivatagi faluban megjavították a gumiaikat, de így sem tudtak pontot szerezni. Már annak is örültek, hogy nem kellett a dűnék között éjszakázniuk.

Ma délben az etapon található El Geddiyaban ünnepélyes, de kissé kaotikus körülmények között átadták azt a kutat, amelyet a Budapest-Bamako résztvevőinek adományából ástak ki. Balogh Sándor, az Afrika Magyar Egyesület elnöke köszöntötte a település elöljáróit. Majd Bóna Ildikó, Miss Hungary ünnepélyesen átadta a piros, fehér, zöld kutat, amit egy fordítási hiba miatt, piros, sárga, zöldre festettek. Tam-tam dobok, táncosok és a vének tanácsának kultúr programja tette az eseményt emlékezetesebbé. Majd az egyik csapat váratlanul müzli szeleteket kezdett el dobálni autójukból, mire elszabadult a pokol. Ekkor megjelentek a szuvenír árusok és a koldusok is, Bóna Ildikó pedig az életét féltve menekült vissza a váltó hibákkal küszködő Coimbra Racing Team mikrobuszába.

A mai napon megtörtént az első baleset is. A Budapest-Bamako egyik mauritán szervezője autójával a Noukchott-Kiffa szakaszon felborult és fejsérüléseket szenvedett.

A 31-es kis Polski ma végképp bedobta a kulcsot. Az angol fiúk 15O Euroért eladták az autót Alegben. A 25-ös Mini Morris-ra is hasonló sors várhat az elkövetkező napokban. Őket a Daciaval Bamakoba csapat szerelői vontatták egész álló nap. A OO-ás VW Bogárban pedig eltört a tegnap Noukachottban házilag gyártott alkatrész. A Bogár úgy néz ki Kiffában marad, és majd egy későbbi időpontban hozzák vissza Budapestre.

A három napja eltűnt, majd végül előkerült 16–os Tito Alba csapat tagjai ma nem versenyeztek, inkább felfedeztek. Kiffától 75 kilométerre keletre, egy oázisban sivatagi krokodilokat találtak. „Huszonegy darabot számoltunk meg ezekből az állatokból”- mondta Krasznai Imre. A sivatagi krokodilok abból a korból maradtak itt, amikor még a Szahara zöldellő erdő volt. Az evolúció során képessé váltak arra, hogy a jelenlegi sivatagi körülmények között is megéljenek. Ritkaság számba megy őket januárba látni, hiszen a száraz évszakban többnyire téli álmot alszanak.

Az esti a táborhelyen Kiffa kormányzója, rendőrfőnöke és a régió katonai főparancsnoka fogadta a futam szervezőit. Ők is köszönetüket fejezték ki, hogy a magyarok ezekben a nehéz időkben szolidaritásukról biztosították Mauritániát. „Ezt a gesztusukat sosem fogjuk elfelejteni” – mondta a kormányzó Villám Gézának a látogatása utáni beszélgetésen.

A csapatok egyre fáradtabbak és elcsigázottabbak. Senki sem gondolta, hogy ilyen kemény lesz az idei futam. A neheze pedig még hátra van. Holnap végleg búcsút int a mezőny Mauritániának és a Szaharának. Megkezdődik az első szavannai szakasz és kora délután már Maliban lesznek a versenyzők.A verseny ma reggeli állása:

1. 21-es Raid Adventure Team (Szlovákia) 338
2. 36-os Pappas Team (Magyarország) 334
3. 29-es TBA Racing (Szlovákia) 325
(bamako hivatalos oldala)

Nincsenek megjegyzések: