2008. január 26., szombat

Maliban a csapatok java






15. Jan 26 - Nara - Segou (346 km)

Beküldve: 2008/01/26 01:58:42

Meg van Béres Alexandra férje. A magyar bulvár sajtóban napvilágot látott hírekre reagálva közöljük, hogy Béres Alexandra, fitnessz bajnok férje, nem tűnt el Mauritániában. Péntek este 7-kor az utolsó Mauritán faluban tankolta járművét és jó egészségnek örvendett. Ostobaságnak tartja a bulvár média szenzációhajhász híreszteléseit.

Ma reggel Kiffából kigurultak a Budapest-Bamako indulói, hogy megbírkozzanak az 551 kilométeres Kiffa-Nara etappal. A már halálra ítélt OO-ás VW bogár a BKV csapat kreatív és nagylelkű szerelőinek köszönhetően átalakult egykerék meghajtásúvá. Mezei Gyula, a magyar nyelvű Music Television riportere vezeti az autót betonúton Bamakoig.

A szakasz első 38O kilométere silány minőségű, keskeny aszfalton zajlott, majd kezdetét vette a klasszikus afrikai szavanna. A csapatokat egészen a mali határig a mauritán katonaság különleges alakulatai kísérték.

A verseny kategóriában egyre keményebb és egyre nagyobb leleményességet igénylő feladatokat kell teljesíteni. Ma például két számot kellett megtalálni, amiből a versenyzők megkapták egy koordináta két hiányzó számjegyét. A koordinátán pedig egy falu neve volt egy szikla belsejére festve. A faluban pedig egy többgyermekes családanyát kellett felkutatni, aki gyerekruhákért cserében adta ki az 5 pontot érő kódot.

A mezőny ma áthaladt a festői szépségű Ayoun kanyonon és ma végleg maguk mögött hagyták a Szaharát. Déli irányba, Mali fele már homokos és szavannás földutakon döcögtek a bamakósok.

A csapatok többsége már békésen elhagyta Mauritániát mind a magyarok, mind a mauritánok nagy örömére. Az örömbe csak ott vegyült üröm, amikor feltételezhetően autóból kidobott cigaretta csikkek miatt két bozót tüzet okozott a Budapest-Bamako mezőnye. Horváth Nóra az Origó újságírója megeresítette, hogy „három foci pályányi bozót lángolt délután hat körül” Uma Sheisha határában.

A mali határt a legtöbben már csak sötétedés után lépték át. Az első mali faluban, Chouiban már várták a magyarokat. Az itiner arra kért mindenkit, hogy apró ajándékokkal kedveskedjenek az első mali falu lakóinak. A ruhákat, cipőket, gyógyszereket nagy örömmel fogadták a vályogkunyhós kis település lakói.

Ma este a csillagos ég alatt táboroznak a Budapest-Bamako résztvevői Nara városától 15 kilométerre. Este 11-kor 68 autó és 6 motor volt a célban. A többiek még úton vannak. Az Opel Combo és Opel Kadett legénysége úgy döntött, hogy inkább nem vezet éjszaka a szavannán. Ők a mai éjszakát Uma Sheisha előtt egy kicsiny faluban töltik nomádok társaságában.

Holnap reggel 7-kor tovább indul a futam immár fekete Afrikában. A holnapi táv 346 kilométer. (bamako oldal)

15.nap 2007.januar 27. Kayes-Bamako videó

Nincsenek megjegyzések: