2008. január 20., vasárnap

Határon túl










Mai napon fentről a lenti helyszínre











Mauritániában, Nouadibhou városa mellett vannak a fiúk. 5-6 órás papirozás után végre elengedték a mezőnyt, és most vagy 100 autó áll az óceán parton. A rendőrfőnök ígéretéhez híven kiküldött a Bamakosok védelmére 2 kisteherautónyi rendőrt,akik körülveszik a csapatot az éjszaka.
Már megfürödtek az óceánban, felfrissülve állnak neki a jó kis hazainak(zacsisleves, konzerv)! :) Jó hangulatban van mindenki!
Azt üzenik mindenkinek, hogy ők biztonságban érzik magukat, mi se aggódjunk értük!
Jó éjt mindenkinek! (
Bartal Eszter írása)

Ma reggel ébredés után a kempingben történt eligazításon elírás miatt töröltek két feladatot a rendezők, így gyakorlatilag egyetlen feladat teljesítésének vágtunk neki.
A Marfokkó-Mauritán határátkelés gyakorlatilag megegyezik a Rejtő által megírtakkal. Az átkelés a következő képpen néz ki: Odaérve a határra le kell állítani az autót a határátkelőt jelképező laktanya előtt. A sorompónál posztoló rendőrtől kérni kell fiss-t, amit ki kell tölteni (név, cím, autó, stbstb). A kitöltött fiss-t be kell adni egy szoba ajtaján az útleveleddel együtt. Ezután egy másik helyen név szerint szólítanak mindenkit (gondolhatjátok a Bögöthy-ből mi lett és ott rákerül a pecsét az útleveledre és leellenőrzik a fiss és az útlevél egyezését. A pecséttel ellátott útlevéllel már be lehet állni az udvarba, ahol át kell esni egy vámvizsgálaton. A vámvizsgálat során az autó közelébe nem megy egyetlen határőr sem, csak kapsz egy pecsétet arra a fehér papírra, ami a Marokkóba való belépéskor kaptál. Ezen papír birtokában be kell menni a rendőrök által belakott irodába. Ebben az irodában egy kifogástalanul öltözött rendőr ül egyetlen íróasztala mögött. Elkéri az útleveledet és felírja az adatokat. Amikor ebben a helységben voltunk sikerült belesnem mindkét innen nyíló szobába. Az egyikben a szoba közepén egy széken ült egy ember, aki tévét nézett és azt kapcsolgatta. A másik szobában egyetlen szárítókötélen egy alsónadrág száradt. Na amint a rendőr befejezte a dolgát mehettünk az autóinkhoz és kiengedtek a sorompón. Aztán jött egy másik sorompó, ahol a helyi katonaság egy embere ült egy bokorban (!!!) és az összes autó és összes ember adatait felírta kézzel egy óriási füzetbe. A bokor tövét két oldalról fal keretezte…az egyikben ablak is volt, ahová a szél elől a katona az útleveleket és forgalmikat rakta.
A folyamatot lehet gyorsítani apró ajándékokkal…pl pólóval, cukorkával, mézzel, ceruzákkal, stbstb.
Ezeknek mind nagyon örülnek és ennek mindenki örül
Mindeközben vasalt egyenruhában lévő határőrök, csendőrök és rendőrök sétálgatnak csendes kuszaságban. Csodálatos mivel Marokkó és Mauritánia nincsenek túl jóban, ezért a két országot egy jó széles aknamező választja el egymástól. Az átkelésnek több módja is van. Lehet az ember bátor és kitalálhatja érzés alapján hogy mere nincs akna. Lehet bérelni gájdot, aki megy előtted, valamint előre küldheted a Quartosokat, hogy a szélfútta homokban keressenek olyan nyomokat, aminek a végén nincs felrobbant
autó Mi az utóbbit választottuk. A Mauritán határ déltől háromig zárva van, így a senki földjén sikerült töltenünk két órát a tűző napon. A Mauritániába való bejutás sem egyszerű. Van határőrség, katonaság, rendőr és vallási vezető, akik mind-mind arra törekszenek hogy megéljenek valamiből (nem szabad elfelejteni hogy Mauritániában az embereknek 95%-ban nincs semmi vagyona és az állami kb nulla euro-t fizet nekik a munkáért) illetve hogy megóvják az ország vallását a fertőző európai csúnyaságoktól (holott majd majd megvesznek értük). Az országban nem kapható szeszesital illetve annak birtokása is büntetendő. Divatos a megveretés, kéz levágás stbstb. Mivel a határon a kutya nem nézett szét a kocsinkban, a mai este renben lesz. A mai nap célja Nouadhibou, ahol a tengerparton van a szállásunk. Zuhanyozni itt se lehet (negyedikrovátka a puskatuson), mert ez egy üres tengerpart. Ameddig csak ellátok senki nincs a tengerparton, ami homokos…nem értem miért nincs itt egy szálloda vagy szörf vagy kájt klub sem.

Eddigi infóim szerint ma nem esett ki senki sem, mindenki megérkezett vagy úton van.
(Sysman csapat naplója)

Nincsenek megjegyzések: