2008. január 18., péntek

Mit vigyünk Afrikába

Bamako még sokáig tart, sőt lesz jövőre is!

FONTOS!!!
Csak Garmin GPS-re lehet feltölteni, más gépek, PDA, Mio, MyGuide, SilverGuide, TomTom, Blaupunkt, LG, SONY...stb készülékre nem megy fel!
A PDA és iGo vagy iGo licensz térképek csak az Európai szakaszon használhatóak, komoly kompromisszumokkal. Afrikába behajózva ezeknek a készülékeknek a helye a csomag legmélyén van.

Mit vigyünk Afrikába?

Több féle csomagot is javaslunk, pénztárcának és szükségnek egyaránt megfelelő formában.

A vastag betűkkel írt felszereléseket mindenképpen javaslom!

  • GPS készüléket mindenképpen, még akkor is, ha azon nincs térkép feltöltési lehetőség. PDA-t NE! (Vagy ha igen, akkor vigyen mellé egy hullazsákot is, gondoljon ember társára, aki rátalál a PDA kihűlt gazdájára, ne legyen vele különösebb munkája a gödörásásnál ! :))
    A PDA nem vízálló, nem bírja a port és a homokot, pláne az érintő képernyő nem. Ezek a PDA-k hímestojások és Európán kívül térkép sincs rájuk!
    Tehát legyen mindenképpen víz, por, ütésálló és mindenképpen írjon ki koordinátákat. dd° mm.mmm' (hh dd.ddd') formátumban. Ez Garmin vagy Magellan GPS legyen, ha viszont térképes, akkor csak a Garmin jöhet szóba.
  • Műholdas telefon. Ezt nem feltétlenül kell vinni, de fontos, hogy műholdas telefon esetében mindenhol van térerő és maga a telefon nem a legolcsóbb készülékek közé tartozik, de percdíjai az ECO SIM-mel hálózaton belül 38 Ft, hálózaton kívül 75 Ft.
    Életet is menthet, hiszen mindenhonnan lehet vele telefonálni. Érdemes legalább 1 darabot vennie azoknak, akik csapatban, konvojban haladnak Bamakó felé.
  • Víztisztító tabletta. Ezt mindenképpen, mert a csapból folyó víz nem a legtisztább., de arrafelé a palackos víz is lehet az érzékenyeknek betegségek forrása.
  • Higéniai felszerelések!!! Komoly tökös vasembereket is ledönthet és döntött is le a lábáról az arra kószáló fertőzött baktériumok sokasága. Mindenképpen vigyetek magatokkal kéztisztító kendőt, szappant. Az egyik legjobb az univerzális folyékony keping szappan. Ezzel lehet fürdeni, hajat mosni, mosogatni, ruhát mosni és környezetbarát.
  • Lámpák. A LED-es technológiáknak köszönhetően nagyon sok jó és még jobb lámpák léteznek. Mindenképpen kell vinni egy lámpát, fejlámpát, ezek mellé esetleg egy reflektort. Van olyan erflektor, amely 1 db LED-el nagyon erősen világít de van olyan halogén lámpás amely 2-3 km távolságra is elvilágít. A NightStar rázólámpa örök életű, 5 év garanciát vállalunk rá. Nem kell hozzá sem elem, sem izzó, csak 30-60 másodpercig kell rázni ahhoz, hogy sötétben 20-25 percig igen jó fénnyel világítson.
  • Rádiók. Valamilyen rádiót mindenképpen vigyetek magatokkal. Lehet az Motorola PMR, ami mindent kibír, vagy CB rádió, ami nagy távolságra tud elszólni. A lényeg az, hogy legyen nálatok ilyen is.
    A CB mellett még van egy nagyon fontos kommunikációs eszköz. Ez egy GSM telefon az Ericsson R 250s PRO. 100% víz és ütésálló, annyira, ha terepjáróval beletaposod a vizes, latyakos sárba, és sikerül megtalálnod, akkor vízcsapalatt, vagy gőzborotvával is le lehet mosni. Kihangosítható és mérete miatt még önvédelmi fegyvernek is lehet használni. Nekem 2 db van. Az egyiket átendedték ipari zúzógépen és még mindíg MŰKÖDIK!!!! Csak a kijelzője tört össze, de alkatrészpótlásra tökéletes. Antennáját ki lehet cserélni hosszabra, amivel a gyengébb GSM lefedettség területein is jól működik. Ezt az antennát a csomag tartalmazza. Már egy régi GSM telefon, nem is kicsi, (nem is annyira nagy) de aki teheti, vagye meg (eBay, ApróNet...stb.) Ára használtan 8.000-15.000 Forint között változik, de a T-Mobil-nál még van elfekvőben kb. 300 db új 20-25.000 Forintos áron. Sajnos csak annak, akinek van ismerőse a T-Mobilnál. Aki kíváncsi a WorldGate botban meg tudom mutatni a sajátomat, hogy hogyan néz ki.
  • Homoklapát, nagy barátod lesz a sivatagban. A legjobb a Fiskars alu homoklapát. Nem foglal sok helyet az autóban, könnyű, rövid a nyele, és elég sok homok fér bele, így hatékony a lapátolás. A sivatagi homok olyan mint a víz. Akár mennyit lapátolsz, mindíg visszafolyik a kerék alá, és úgy fog tűnni, hogy nem haladtál percek alatt semmire. Ezért jó ez a lapát.
  • Üzemanyag kanna és ivóvizes kanna! Mindenképpen legyen hely az autóban ezek számára. Afrikában nem lesz olyan, mint ha Ausztriában az A2 mentén autóznál. Lehet, hogy amikor eléred a következő benzinkutat, éppen nem lesz benzin, vagy gázolaj. Aki teheti, ne benzines autóval induljon, mert a benzin ritka arrafelé, ennek megfelelően 600-1000 Ft-ig adják literjét a benzinnek. Rosszul eshet.!
  • Rántókötél vagy csak egyszerű vontatókötél. De ne olyat, mint amit az autószalonokban az autós csomaghoz adnak.! Legalább az autó súlyának a 3x-át bírja ki, mert ha a homok ( vagy iszap ) megfog egy autót, azt nagyon nehéz kiszedni onnan, pláne, ha nem igazi kötelet, hanem csak madzagot viszel magaddal.
  • Homokvas. Aki megteheti és elfér az autóban, az vigyen magával homokvasat. Az ExTrack (Németországban gyártott homokvas) 150cm a legjobb és a leg starpabíróbb homokvas. Akár hídként is lehet használni, mert 2-2.5 tonnát kibír. (Ez tapasztalat!!!) FIGYELEM!!! Nem minden homokvas bírja ki a terheléseket! Árulnak olyan homokvasakat, (Magyarországon gyártott homokvas) amelyeknek igen kedvező az ára. Kérdezzetek rá, hogy milyen terhelést bír ki. Lehet, hogy jó az árfekvése, de ha szükségetek lesz rá, nem biztos, hogy azt nyújtja, amit elvártok tőle.
  • HiJack vagy AirJack emelő. Nagyon jól jöhet, főleg homokban, vagy egyenetlen talajon, és nem csak defekt esetében. A HiJack mechanikus emelő 3-4 tonnát meg lehet vele emelni, de nehéz, sok helyet foglal, és aránylag drága.
    Az AirJack kicsi, könnyű, kis helyen elfér, igaz csak 3 tonnát képes megemelni, és azt is csak akkor, ha a kipufogó nem lyukas. Kb. 20-30 másodperc alatt felemeli az autót és más lehet is kereket cserélni, vagy a homokot, köveket kivenni az autó alól.
  • Napelemes töltők, napenergiás vízmelegítők. A flexibilis napelemek könnyűk, vízállóak és feltekerhetők, vagy sátron, hátizsákon autón kifeszíthetők, így bárhol lehet használni, GPS, műholdas telefon vagy Notebook töltésére. A Fix A vízmelegítők olcsók viszont nagyon hatékonyak oylan helyeken, ahol sokat süt a Nap.
  • Antibakteriális törölköző. Nagyon jó! Nem szabad elfelejteni, hogy 2 hétig nem nagyon lesz lehetőségetek mosásra, fertőtlenítésre. Ez a törölköző antibakteriális, nagyon gyorsan szárad és törölközés után kicsavarva a víz 92%-a kimegy belőle, ami azt jelenti, hogy rögtön a kicsavarás után lehet újra törölközni vele. A sós tengervíz sem szedi szét, és nem keményedik meg a sótól. Tehát egy ilyen útra tökéletes. Lehet kapni kéztörlő mérettől a nagy törölközőig.
  • Egészségügyi felszerelések. Valamilyen elsősegély csomag legyen nálatok, kötszerrel, Neogranormon kenőccsel, erős fájdalom csillapító és lázhúzó tablettákkal. Sose legyen rá szükség, de ha igen, akkor nagyon jól jön.
  • Menekülő hátizsák vagy Havaria csomag. Ilyen nincs, csak össze lehet állítani. Arra ez esetre való, ha kigyullad, megsemmisül, ellopják az autót vagy bármi olyan külső okból kifolyólag, ami miatt a verdát ott kell hagyni a sivatagban.
    A HAVARIA csomag ne legyen nehéz, de minden oylan fontos dolgot tartalmazzon, amire 2-3 napos gyalogtúra esetén szükség lehet.
    Palackban víz, víztisztító tabletta, tartósított élelmiszer, EÜ csomag, kézi tájoló, mini eLite fejlámpa, izofólia, multi bicska, tűzgyújtó vagy tűzcsiholó szerszám, fényrúd, vagy jelzőrakéta, speciális tok legfontosabb irataitoknak, kicsi, könnyű ajándék 4-5 db. (Afrikában ha valakivel találkozol és bármilyen segítséget kérsz, megkérdzi, tudsz-e valamit adni.)

  • Egyéb tanácsok: Afrikai folyóban ne fürödjetek, ha nem muszáj. Ha mégis, akkor csak nagyon rövid ideig. Láttam már csúnya dolgokat.
    Vigyetek magatokkal ajándékot. Sokat, de nagyon kisértékűeket. Pl: 50 db leggagyibb nyalóka, 30 reklámtoll. Esetleg egy levél fájdalomcsillapítót és lázhúzót, mert ha olyan emberrel találkoztok, akinek nagyon fáj valamije, akkor adsz egy ilyet, Te leszel a nagy fehér varázsló. Sokszor nem jön rosszul.

A Bamako verseny GPS támogatója

Nincsenek megjegyzések: