2008. január 25., péntek

Mali felé


Ma a célban találkoztunk a Quart-tal (Ádám és Zoli rendben vannak, volt defektjük, elakadtak, rossz felől akartak hegyet kerülni, GyZ elájult majd ment a hasa :), az Akibúj társasággal, a Hetesbusszal, a Team Malibus-szal, meg még egy csomó mindenkivel. A velorexet Nouakchott-ban látták szemtanúk utoljára.
Holnap megyünk át Maliba. A napi cél Nara. Kíváncsi vagyok tényleg hűtőgépből készült-e a határőr irodája :)
Ja, ma nap közben 36 fok volt…hiába no…tél van. Otthon milyen az idő ? :) (
Sysman csapat)

VERSENY ÁLLÁSA

1. RAIDAdventure Team (Nissan Navarra), 338 pont
2. Pappas Team (Jeep Grand Cheroke), 334 pont
3. TBA Racing, 325 pont





Maliról egy kicsit túrisztikailag:

A nyugat-afrikai országok közül viszonylag stabilnak mondható Mali és annak fővárosa Bamako, a végállomása a Budapestről indult futamnak. Az afrikai Mali látványosságai többnyire természeti szépségek, de a világ minden tájáról érkezők csodájára járnak a késő középkorban épült vályog mecseteknek is. Ezek között talán a leghíresebb Timbuktu városa, amelyet a világ hét csodája egyikének is jelöltek.

Timbuktut a X. században alapítottákk a festett kék színű burnuszukról felismerhető tuaregek, akiknek leszármazottaik a mai napig itt élnek, igaz egyre csökkenő számban. Nyelvüket is alig 10 százaléka beszéli a lakosságnak, mert többnyire a songhait, a franciát, és a hasszániai arabot használják. Malin amúgy a francia mellett 50 hivatalos nyelvet tartanak számon.. Ismertetőjelük a festett kék burnusz. A tuaregek kezdetben csak rövid táborozásra készültek ezen a vidéken, de ahogy a transz-szaharai kereskedelmi útvonalon megélénkült a forgalom, úgy döntöttek maradnak.

Timbuktu a középkorban éltevirágkorát. Akkoriban a sivatagi utak és a 10 kilométerre húzódó Niger folyó jelentős kereskedelmi forgalmat eredményeztek az itt élők számára. Abban az időben tért haza Kankan Moussa a dúsgazdag nemes is Mekkából. Rögtön magához hivatta El Saheli, andalúziai építészt, aki olyan vályogmecsetet építetett a milliomos nagyúrnak, hogy a mai napig öt kontinens turistái járnak a csodájára.

A Djinguereber mecset (1327) főbejáratából egy hűvös, kissé sötét terembe lép a látogató, ahol körülbelül 2000 ember fér el az ima idején. A falakon mívesen munkált dekorációk láthatók, a főbejárat pedig egy fémmel díszített faajtó, a mali népművészet egyik legszebb fennmaradt darabja. Kint, az őrök néha megengedik, hogy a kúpalakú kis minaretekre, felmásszon az utazó egy-két fénykép erejéig. Az épületegyüttes a 2007-ben megrendezett Világ hét csodája verseny egyik esélyeseként szerepelt a nevezettek között, de a helyiek bánatára a legjobb hét csoportjába végül nem került be.

Bár az ország legnagyobb turisztikai vonzereje Timbuktu, a fővárosban, Bamakoban is akad látnivaló. Annak ellenére, hogy Mali a világ egyik legszegényebb országa, a főváros meglepően vidám és nyüzsgő. A városban egymást érik a piacok, ahol szinte bármit megkaphat az utazó, amire szüksége van. Kulturális éhségünket a város három nagy múzeumában, a Nemzeti Múzeumban, a Musée de Bamako-ban, vagy a Musée Muso Kundában csillapíthatjuk. A városban a francia hatásnak megfelelően kitűnő éttermeket és pékségeket találhatunk, aki pedig egy kellemes zenés estét szeretne eltölteni Bamakóban, a belváros hangulatos bárjaiban megteheti.

Maliba leginkább november és február között érdemes elutazni, az esős időszak után és a márciusban kezdődő forróság előtt. A Niger folyón közlekedő turistahajók a vízállás miatt novemberben jutnak a legtovább. Január elején tartják az ország leghíresebb zenei fesztiválját, a Sivatagi fesztivált a Timbuktuhoz közeli homokdűnéken.

Az ország legnagyobb részében biztonságosan utazhatnak a turisták, de a Mauritániával és Nigériával szomszédos határvidékeket, valamint a Timbuktutól északra eső területeket érdemes elkerülni, mivel ezek a vidékek a sivatagi fegyveres bandák fennhatósága alá tartoznak. Az Elefántcsontparttal határos országrészek pedig a szomszédos ország instabil politikai helyzete miatt számítanak kerülendő célpontoknak. Maliba Budapestről legkönnyebben Párizson keresztül lehet eljutni, az Air France járatai heti több alkalommal közlekednek a nyugat-afrikai országba.



Waszlavik Velorex Gazi... kifinomult manőverekkel vezeti a járgányt v.mikor a 80-as évek végén.



Nagy kék busz videó

Nincsenek megjegyzések: