2008. január 27., vasárnap

Vörös porban robogunk vályogország közepébe

Utolsó módosítás: 2008. 01. 27., 15:52

Csipás öreg, édes sültkrumpli, bringázás a csatornaparton. Poros utakon, vályogfalvak és csatornák mentén, színpompás feketék között robogunk a végcél felé. Egy nap van hátra Bamakóig.

A szeme körül körözött mutatóujjával a lila ruhás öreg. Először azt hittem, a szemüvegemet akarja, de később kiderült, szemcseppet kért. Csupa gyulladás volt a szeme. Egy kis mali faluban álltunk, a golfos fiúkkal. Az öreggel próbáltam zöld ágra vergődni. A Golf pickup körül gyereksereg nyüzsgött, a háttérben asszonyok lestek ki a girbegurba faágakból eszkábált kerítés mögül, miközben szólt a mali blues egy kazettás magnóból, amely egy arcát és fejét színes kendővel takaró suhanc vállán lógott. Mások nyakában is látni tranzisztoros kisrádiókat.


Ez az első nap Maliban már a rali végcélja közelében. A mauritániai félsivatagos vidéket egyre inkább szavanna váltja fel. A legszembeötlőbb változás az egyre több fa, és a falvak kinézete: faágakból vagy vályogból készült kerítéssel elválasztott porták sorakoznak egymás mellett, elmaradtak a nomádok sátrai és hevenyészve összerakott téglaformájú házai. A kisebb falvakban kerek vályogfalú, szalmatetős kunyhók, a nagyobb helyeken kocka alakú tapasztott házak, apró mecsetek állnak a fás utcákon - láttunk egy keresztény templomot is -, vékony fagerendáik átbökik a homlokzatot.


Sok autót megviselt a hosszú út. Többen végezték vontatókötélen, a fotósok Patrolját is úgy vontatták be előző este a táborhelyre. Az egyik Lada Niva szélvédője betört, plexit tettek be helyette. Jenőék pickupjának platója megroggyant, de a piacnál találkoztunk a Citroen BX-es fiúkkal, akik azt mondták, még egy csavarhoz sem kellett hozzányúlniuk.

A mezőny végképp széthullott. Van, aki már Bamakóban pihen, mások még talán épphogy átlépték a határt. Holnap rövid szakasz jön, és megérkezünk vályogország fővárosába, hol még sok tennivaló vár: el kell vinni a kocsit abba a faluba, ahol majd betegszállítóként szolgál, és fel kell keresnünk az afrikai albínókat segítő társaságot, de muszáj lesz megnézni a vudupiacot is, amiről a ralin induló egyetlen nonprofit szervezetnek, az Afikai-Magyar Egyesület - amely az el-geddiyai kútásást is szervezte - egyik tagja mesélt. (origo)

Részletek egy cseh filmecskéből





Mi is van akkor azokkal az ufókal?

Nincsenek megjegyzések: