2008. január 13., vasárnap

A versenyről bővebben


VERSENY
2008-ban nagyobb hangsúlyt kap az esemény sport oldala is. Mivel az elmúlt két évben mindig egy szlovák páros nyerte a versenyt, az idén több magyar csapat is célul tűzte ki a szlovákok hegemóniájának megtörését. Hogy a Budapest-Bamako egyre komolyabb helyet követel magának a technikai sportok kedvelői körében, mi sem bizonyítja jobban, hogy az idén Gál "Baba" István többszörös magyar tereprali bajnok készítette fel a verseny nagy esélyeseinek tartott DLC Racing Team autóját.

A verseny lényege az idén sem a sebesség lesz. Nincs időmérés. Csak a reggeli rajt időpont fix és egy megadott esti időpontig kell megérkezni mindenkinek. Ha estig nem érkezik be a csapat, akkor sem esik ki a versenyből, csak aznapra nem kap pontot. A csapatoknak különböző tájékozódási feladatokat kell megoldaniuk, amelyek helyes megoldásáért pontokat kapnak. Vannak olyan feladatok, amelyeket csak a leghamarabb az odaérkező csapat tud csak megoldani, így minimális az esélye annak, hogy a végén pontazonosság legyen. Az a csapat számíthat jó eredményre, aki remekül tájékozódik, jó a helyzetfelismerő képessége és logikusan tud gondolkodni.

Feladat példa:

Menj Sokoloba és keresd meg Nyelson Diarra házát a városka Amdalei negyedében. Az embernek négy felesége és négy háza van. Találd meg a megfelelőt. Keresd a falon a betűt.

TÚRA
Az idén is túra kategóriában indulnak a legtöbben. Az ő céljuk a kaland, Afrika megismerése, a jótékonyság és az extrém körülmények közötti vezetés. Ők az útvonal megválasztásában is szabadon dönthetnek, a túra vezetői csak javaslatokat tesznek nekik. Amivel biztosan találkoznak majd: úttalan utak, kietlen tájak, barátságos emberek, számunkra ismeretlen természeti környezet.

FLÚGOSOK
Persze az idén sem hiányozhatnak a fura fazonok a Budapest-Bamako mezőnyéből. Az idei furafazonokból néhány: a Velorexszel indulók, egy angol csapat Polski Fiattal, a tavalyról már jól ismert Dacia-sok, s lesz egy csapat Wartburggal is. De mindenképp az egyik legkedvesebb színfolt a fagyiskocsi lesz.

NEMZETKÖZISÉG
Évről évre nemzetközibb a Budapest-Bamako mezőnye. Az első évben pár külföldi volt. Az idén az indulók egynegyede külföldi. Ők főleg európai indulok: Norvégiából, Angliából, Belgiumból, Spanyolországból és Portugáliából érkeznek, a kelet-európaiak mellett. (A 2009-re benevezettek több mint 70% nem magyar.) Több csapat jelenleg úton van hazánkba, hogy szombat reggel Budapestről rajtoljanak. A dél-európai csapatok Spanyolországban csatlakoznak a mezőnyhöz.

VÁLLALATI CSAPATOK
Évről évre egyre több céges csapat indul a Bamakón. A vállalatok kezdik felismerni, hogy a társadalmi vállalati felelősség (Corporate Social Responsibilty), marketing, és csapat építés céljaira egyaránt jó a Bamako. A legjobb példa erre a Budapest Flotta, amely a GE (a világ 3. legnagyobb vállalatának) egyik leányvállalatnak a csapata. Ők egy mentőautóval szeretnének eljutni Bamakóig, és utána odaajándékozzák azt egy mali kórháznak

JÓTÉKONYSÁG
A száguldáson és a kalandon túl az induló csapatok, mint eddig minden évben, az idén is, még egy nagyon fontos kötelességüknek is eleget tesznek majd, mégpedig a jótékonyságnak. A tavalyi „Fogadj örökbe egy falut!” program olyannyira sikeres volt, örömet okozva mind az adományozóknak, mind az adományozottaknak, hogy az idén is folytatódik. A program lényege, hogy minden csapatnak lehetősége van kiválasztani egy mauritán vagy mali falut, ahova ellátogatnak, és ajándékokat visznek. A tavalyi év rengeteg megható pillanatot hozott mindenkinek, aki részt vett benne. Az ajándékozás mindig kölcsönös volt, azok a szegény falvak, akiknek tényleg semmilyük sem volt, még ők is viszonozták a magyarok kedvességet. Volt úgy, hogy egyetlen köles ág volt az, amit viszonzásul adni tudtak, de úgy érezték, hogy a vendéglátáshoz a kölcsönös ajándékozás is hozzátartozik. Az élmény mégis a közös énekléssel, tánccal és teázással együtt töltött nap volt. A másik már jól bevált jótékonysági program a „Fogadj örökbe egy iskolát!” is marad. Tavaly is, és az idén is Bamako egyik szegénynegyedének alapítványi iskoláját támogatja a Budapest-Bamako mezőnye. Az újdonságot az idei évben a PARC BUDAPEST nevű pálmaligetben egy ivóvízkút átadása jelenti, EL GEDDIYA-ban. A kút költségeit a Budapest-Bamako indulóinak adományaiból fedezték. Ezen kívül támogatjuk még Bamako egyik új közösségi kórházát és a Vakok Iskoláját.

Picuri részlet a veloról M1


Sport Time magazin letöltése PDF verzióban

Az avokádósok

Nincsenek megjegyzések: